Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

  • Brand:ISPRI
    Product Code: Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea
    Availability:Out Of Stock
  • 5.00 Lei


Ion Mocsonyi Styrcea, în calitatea lui de apropiat al regelui Mihai I, a fost unul dintre conjuraţii de la 23 august 1944. Gh. Gheorghiu-Dej, după ce a preluat conducerea PCR a dorit să facă să dispară de pe scena politică mai toţi participanţii determinanţi ai loviturii de Stat la care el nu participase. Aşa s-a întâmplat cu Lucreţiu Pătrăşcanu, Iuliu Maniu, Dinu Brătianu, Gr. Niculescu-Buzeşti şi, în ultimă instanţă Regele Mihai I care a fost detronat şi obligat să părăsească propria-i ţară. Încarcerat vreme de 15 ani, Styrcea a socotit că de va face „pactul cu diavolul" se va bucura de clemenţa zbărilor comuniste. A admis să se constituie martor mincinos al acuzării în „Procesul Pătrăşcanu", dând declaraţii halucinante. I s-a cerut să aştearnă pe hârtie amintirile sale legate de perioada cât a activat în cadrul Casei Regale. Aşa a scris peste o mie de pagini de viaţă la palat, texte ieşite dintr-un delir de poveşti pe cât de spectaculoase pe atât de lipsite de veridicitate.
Al doilea erou al cărţii este generalul Gheorghe Mihail — şi el căzut victimă regimului represiv comunist, cu toate că la 23 august 1944 şi câţiva ani apoi se bucurase de încrederea sovieticilor şi a năimiţilor lor autohtoni, în calitatea sa de şef al Marelui Stat Major al Armatei Române. I s-a înscenat o descidere la domiciliu, în 1948, pretext pentru arestare şi deţinere complect ilegală în diferite temniţe ale comuniştilor.
Generalul Mihail — recunoscut pentru caracterul lui integru şi pentru dârzenia ostăşască — a redactat şi a înaintat diferitelor instanţe memorii prin care-şi proba nevinovăţia. Declaraţiile sale din interogatorii sunt probe ale unui spirit independent şi ireductibil, calităţi umane de excepţie pentru care a trebuit să sufere degradante şi nemeritate umilinţe. A fost eliberat în toamna lui 1957, cel care se declarase făţiş adversar al comunismului „plantat" în România de către sovietici.

Book Info
An Apariție 2009
Autor Stelian Neagoe
Număr Pagini 341

Write a review

Note: HTML is not translated!
  Bad           Good