Revizuirea regulilor războiului: De la intervenția umanitară la atacul preventiv

Revizuirea regulilor războiului: De la intervenția umanitară la atacul preventiv

Revizuirea regulilor războiului: De la intervenția umanitară la atacul preventiv

  • Brand:ISPRI
    Product Code: Revizuirea Regulilor Războiului
    Availability:Out Of Stock
  • 20.00 Lei


Configurația mediului de securitate a impus o revizuire a modului în care suveranitatea este privită în relațiile dintre state. Existența statelor eșuate și repetatele crize umanitare au arătat că în anumite situații suveranitatea statală nu poate funcționa. De aceea, în societatea internațională s-a impus conceptul de suveranitate ca responsabilitate, tradus în ceea ce avea să devină Responsabilitatea de a Proteja. Responsabilitatea unui stat constă în capacitatea sa de a oferi protecție propriilor cetățeni. Când acesta eșuează în îndeplinirea acestei obligații, societatea internațională este chemată să intervină. De cele mai multe ori forma acestor intervenții este cea militară.

Statele eșuate și cele care încalcă drepturile omului reprezintă o dublă amenințare: una la adresa propriei populații și cealaltă la adresa păcii și securității internaționale.

Cum dreptul internațional este bazat pe precedentul creat, putem afirma că mare parte din acesta nu a fost scris încă. Intervențiile militare umanitare au dus la o schimbare în regulile războiului clasic.

Pe lângă acest tip de intervenții militare, amenințările neconvenționale au dus la un alt tip de intervenție militară și anume cea de tip preventiv. Și aici tot practica internațională este cea care a determinat schimbarea regulilor războiului.

Lucrarea se axează pe studiile de caz ale intervențiilor umanitare din Irak, Somalia, Ruanda, Bosnia, Kosovo, Darfur și Libia. Iar pentru atacul de tip preventiv pe intervențiile militare din Afganistan, Irak și Mali.


Book Info
An Apariție 2016
Autor Dana Dumitru
Număr Pagini 252

Write a review

Note: HTML is not translated!
  Bad           Good